Αυθεντικές Γεύσεις Κυθήρων
Τα Κύθηρα, με την πλούσια φυσική τους ομορφιά και την παράδοση, προσφέρουν μοναδικά τοπικά προϊόντα που ξεχωρίζουν για την ποιότητα και την αυθεντικότητά τους. Το πιο φημισμένο προϊόν του νησιού είναι το θυμαρίσιο μέλι, γνωστό για το έντονο άρωμα και τη θρεπτική του αξία. Επίσης, ξεχωρίζουν τα λαδοπαξίμαδα, το ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας, καθώς και τα παραδοσιακά γλυκά, όπως τα ξεροτήγανα και τα αμυγδαλωτά. Από τα βότανα, το τσάι του βουνού και το ρίγανη είναι ιδιαίτερα δημοφιλή. Τα τοπικά προϊόντα των Κυθήρων αντικατοπτρίζουν τον αυθεντικό χαρακτήρα του νησιού και αποτελούν γευστική εμπειρία για κάθε επισκέπτη.
Μέλι από θυμάρι

Είναι το διασημότερο προϊόν των Κυθήρων και αυτό οφείλεται στην υπέροχη γεύση του, διότι παράγεται από θυμάρι που δίνει και το ωραιότερο άρωμα σε σχέση με τα υπόλοιπα μέλια. Ο Τσάρος της Ρωσίας Αλέξιος Α΄ επέλεγε αποκλειστικά μέλι από τα Κύθηρα!
Γενικότερα, το μέλι σαν τροφή του ανθρώπου είναι ένα από τα πολυτιμότερα, θρεπτικότερα και υγιεινότερα τρόφιμα. Ο Ιπποκράτης και όλοι οι γιατροί της αρχαιότητας το συνιστούσαν σαν φάρμακο σε πολλές περιπτώσεις. Στα Κύθηρα μεταξύ άλλων, υπάρχει ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Κυθήρων για την στήριξη των παραγωγών, την βελτίωση του προϊόντος, την σωστή τυποποίηση, και την αύξηση της παραγωγής. Μπορείτε να αγοράσετε πιστοποιημένο μέλι από τον Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό Κυθήρων, ή από τους παραγωγούς του νησιού.
Παξιμάδια λαδιού

Όποιος τα δοκιμάσει για πρώτη φορά γίνεται φανατικός οπαδός τους από την πρώτη κιόλας στιγμή, και αυτό λόγω της μοναδικής νοστιμιάς τους, και της θρεπτικής τους αξίας. Προκαλεί εντύπωση η ποικιλία των τροφών με της οποίες συνδυάζονται γευστικά τα παξιμάδια, από βούτημα σε ροφήματα όπως τσάι, καφές, φασκόμηλο, γάλα, μέχρι μέσα στην σαλάτα, ή ακόμα και σκέτα. Στα Κύθηρα θα τα βρείτε παντού, είτε από τους φούρνους του νησιού που είναι και οι κυριότεροι παραγωγοί τους, είτε στα παντοπωλεία ή τα Super Market.
Σεμπρεβίβες

Σεμπρεβίβες σημαίνει ζουν για πάντα, ονομάζονται και «αμάραντα των Κυθήρων» τα λουλούδια με τα μικρά στρογγυλά κίτρινα άνθη. Τις βρίσκουμε σκαρφαλωμένες σε απόκρημνα βράχια, λες και η δυσκολία για να μαζευτούν ανταμείβεται έστω και με την αίσθηση της αιωνιότητας που συμβολίζουν. Φεύγοντας από το νησί μην παραλείψετε να πάρετε μαζί σας, ώστε να διατηρήσετε για πάντα ζωντανή την ανάμνηση των Κυθήρων.
Ελαιόλαδο

Ελαιόλαδο ο ευλογημένος καρπός της ελιάς, το σύμβολο της ειρήνης είναι το βασικότερο προϊόν στα Κύθηρα. Η καλλιέργεια της έχει ιστορία χιλιάδων ετών σε όλη την λεκάνη της Μεσογείου. Στα Κύθηρα θα δείτε παντού μεγάλες εκτάσεις με ελαιώνες. Η ποικιλία ελιάς που ευδοκιμεί, εξαιτίας του καλού κλίματος είναι η Κορωνέικη. Κύπελλο με ολόκληρους καρπούς ελιάς (1450 πχ.), βρέθηκε σε πηγάδι στο ανάκτορο της Ζάκρου στην Ανατολική Κρήτη, δείχνει ότι από την Μινωική περίοδο χρησιμοποιούσαν τους καρπούς της ελιάς στη διατροφή τους.
Παραδοσιακά γλυκά Κυθήρων

Η γαστρονομική παράδοση των Κυθήρων περιλαμβάνει μια ποικιλία από παραδοσιακά γλυκά που ξεχωρίζουν για τη γεύση και την απλότητά τους. Τα ξεροτήγανα, λεπτές λωρίδες ζύμης τηγανισμένες και περιχυμένες με μέλι και κανέλα, σερβίρονται κυρίως σε γιορτές και γάμους. Τα αμυγδαλωτά, αρωματικά και τραγανά, φτιάχνονται με αμύγδαλα και ανθόνερο, θυμίζοντας την κομψότητα της κυθηραϊκής φιλοξενίας. Δεν λείπουν και οι κουραμπιέδες, συχνά στολισμένοι με καρύδια ή γαρύφαλλο, που προσφέρονται σε χαρές και κεράσματα.
Ξεχωριστή θέση έχουν οι ροζέδες, γλυκά με βάση το αμύγδαλο, το ανθόνερο και τη ζάχαρη, τυλιγμένα σε λεπτό φύλλο και διακοσμημένα περίτεχνα, ιδανικά για επίσημες περιστάσεις. Επίσης, το παστιτσέτο, ένα μικρό γεμιστό γλυκό με μαρμελάδα ή γλυκό του κουταλιού μέσα σε τραγανή ζύμη, αποτελεί αγαπημένη επιλογή για όσους θέλουν να δοκιμάσουν κάτι ξεχωριστό.
Κούμαρα, γλυκό μεγέθους μπουκιάς, που μιλάει κατευθείαν στο στόμα και τα γευστικά σας αισθητήρια.
Μελούνια, πολύ μικρά λαχταριστά μελωμένα γλυκά, φτιαγμένα από τα καλύτερα υλικά: θυμαρίσιο μέλι, αμύγδαλο, αλεύρι, αγνό παρθένο ελαιόλαδο.
Μπουτίνο, το «παντεσπάνι» των Κυθήρων. Είναι είδος γλυκού ψωμιού που έχει τις ρίζες του στην Αγγλοκρατία. Φτιάχνεται με μπαγιάτικο ψωμί βουτηγμένο σε φρέσκο γάλα, άφθονο τριμμένο λεμόνι, κανέλα, ζάχαρη, καβουρδισμένο αμύγδαλο, βούτυρο, αυγά, κονιάκ και σταφίδες. Σερβίρεται παραδοσιακά την πρώτη Κυριακή της Αποκριάς κυρίως στην Χώρα.
Κάθε γλυκό φέρει μέσα του ιστορία, παράδοση και την αγάπη των Κυθηρίων για τη φιλοξενία και την τέχνη της γεύσης.