Αρχική » Πληροφορίες » Γεωγραφία ~ Φύση » Γεωγραφία Κυθήρων
Γεωγραφία Κυθήρων
Ανάμεσα σε τρία πέλαγα.
Τα Κύθηρα βρίσκονται στη νότια Ελλάδα ανάμεσα σε τρία Πέλαγα, νότια από την Πελοπόννησο και βόρεια από την δυτική Κρήτη, βρέχονται από το Μυρτώο πέλαγος ανατολικά, το Ιόνιο δυτικά και το Κρητικό νότια.
Έχουν μήκος 29 χιλιόμετρα και πλάτος 18 χιλιόμετρα. με έκταση 277,746 τετραγωνικά χιλιόμετρα, η μορφολογία του νησιού είναι οροπέδιο με δύο κύριες οροσειρές, στα δυτικά με την ψηλότερη τον Μερμηγκάρη με υψόμετρο στα 550 μέτρα, και στα ανατολικά με ψηλότερη το Βουνό του Διγενή με υψόμετρο στα 474 μ. Αυτές οι δύο οροσειρές διακλαδίζονται σε μικρότερα βουνά, ενώ ανάμεσά τους υπάρχουν βαθιά φαράγγια., λαγκάδες με πλούσια βλάστηση και πηγές με πολλά τρεχούμενα νερά να καταλήγουν σε πανέμορφες παραλίες μικρού και μεγάλου μεγέθους. Το νησί έχει απόκρημνες ακτές με το μήκος τους να είναι περίπου 91 χιλιόμετρα.
Λαγκάδες με πολύ νερό υπάρχουν κοντά στον Μυλοπόταμο, στον Καραβά και στα Μητάτα, ενώ οι άλλες περιοχές βασίζονται για την ύδρευση στα πηγάδια. Στο Μυλοπόταμο υπάρχουν πηγές με καταρράκτες και μικρές λίμνες, το νερό αυτό τα παλαιότερα χρόνια χρησιμοποιείτο για να κινεί νερόμυλους, που σήμερα αποτελούν ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα στα Κύθηρα.
Τα Κύθηρα γεωγραφικά ανήκουν στα Επτάνησα, και διοικητικά υπάγονται στον Πειραιά. Είναι το 15ο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και έχει 64 κοινότητες, με τη μικρότερη τα Βιαράδικα που στα παλιά χρόνια ήταν από τις μεγαλύτερες.
Κλίμα.
Το κλίμα των Κυθήρων είναι εύκρατο μεσογειακό. Η μέση ετήσια θερμοκρασία είναι περίπου +20 °C και το μέσο ετήσιο ύψος βροχής, (διάρκειας περίπου 60 ημερών), είναι 600 χιλιοστά, η μέση νέφωση είναι 4 και η μέση δύναμη των ανέμων περίπου 3 – 4 μποφόρ με επικρατέστερους ανέμους τους βορειοανατολικούς και δυτικούς. Πολλές φορές κατά την Άνοιξη παρατηρείται ένας δυτικός-νοτιοδυτικός άνεμος καλούμενος “προβέντζα” που αθροίζει χαμηλά νέφη δημιουργώντας ομίχλη όπου και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή των ναυτιλλομένων. Το χιόνι είναι σπάνιο καθώς και η θερμοκρασία κάτω του -4 °C.
Πληθυσμός.
Τα Κύθηρα έχουν πληθυσμό 4.041 κατοίκους, σύμφωνα με την Απογραφή του 2011. Η ομώνυμη πρωτεύουσα του νησιού έχει 281 κατοίκους, ενώ σημαντικά χωριά είναι το Λιβάδι, με 464 κατοίκους, και ο Ποταμός, με 476 κατοίκους. Οι υπόλοιποι κάτοικοι βρίσκονται σε περίπου 60 μικρά χωριά, διάσπαρτα σε όλη την έκταση του νησιού. Ο πληθυσμός των Κυθήρων έπειτα από την ενσωμάτωση τους στην Ελλάδα μέχρι και το 1907 υπήρξε σταθερός με μία ελαφρά αύξηση. Από το 1920 μέχρι και το 1991 ο πληθυσμός τους μειώθηκε δραματικά. Από το 1991 μέχρι και σήμερα ο πληθυσμός των Κυθήρων έχει σημειώσει μεγάλη αύξηση. Τα Κύθηρα κατέγραψαν τον μεγαλύτερο πληθυσμό τους το 1879 (13.259) και τον μικρότερο το 1991 (3.107). Η μεγαλύτερη αύξηση του πληθυσμού έγινε το 1879 (24,6%) και η μικρότερη το 1907 (6,5%). Η μεγαλύτερη μείωση του πληθυσμού έγινε το 1920 (25,9%) και η μικρότερη το 1928 (6,4%).
Οικονομία.
Οι κάτοικοι είναι κυρίως αγρότες και υπάλληλοι, αλλά με την αύξηση του τουρισμού και την προσέλευση ημιμόνιμων οικιστών, το κέντρο βάρους έχει μετατοπισθεί προς τις τουριστικές επιχειρήσεις και την οικοδομή. Κύρια αγροτικά προϊόντα είναι το λάδι και το μέλι. Τουριστικά το νησί βρίσκεται σε ανάπτυξη. Συνεισφορά στην καλή φήμη του αποτελεί και το γεγονός ότι η οικιστική του ανάπτυξη γίνεται ελεγχόμενα χωρίς αλλοίωση του τοπικού ρυθμού.