Παλαιόχωρα ο Μυστράς των Κυθήρων

Παλαιόχωρα Μνημεία Κυθήρων

Η Παλαιόχωρα, γνωστή και ως “Μυστράς των Κυθήρων”, είναι μια μεσαιωνική κάστρο-πολιτεία χτισμένη στην κορυφή ενός λόφου στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού. Αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ιστορικά και πολιτιστικά αξιοθέατα στα Κύθηρα, με πλούσια ιστορία που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα. Πρόκειται για έναν από τους πιο ενδιαφέροντες προορισμούς στο νησί λόγω της πλούσιας ιστορίας, της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και του φυσικού του κάλλους.

Ιστορία

Η Παλαιόχωρα ήταν παλιά η πρωτεύουσα των Κυθήρων, ιδρύθηκε από Μονεμβασίτες τον 12ο αιώνα με την ονομασία Άγιος Δημήτριος, οι οποίοι έχτισαν το κάστρο και τα τείχη της πόλης για να προσφέρει ασφάλεια και ώθηση στην ανάπτυξη της πόλης, και για να προστατευτούν από επιδρομείς πειρατές. Η πόλη άνθησε κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής και της Ενετικής περιόδου, χάρη στη στρατηγική της θέση και τις εμπορικές δραστηριότητες.
Το 1537, η Παλαιόχωρα καταστράφηκε από τον Barbarossa, πειρατή και αρχηγό του τουρκικού στόλου που σηματοδοτεί το τέλος της ακμής. Η πόλη λεηλατείται, οι κάτοικοι σκλαβώνονται και η Παλαιόχωρα εγκαταλείπεται.
Έκτοτε εγκαταλείφθηκε και τα ερείπιά της σώζονται μέχρι σήμερα. Η Παλαιόχωρα στέκει ως μνημείο μιας ένδοξης εποχής, προσελκύοντας επισκέπτες που γοητεύονται από την ιστορία και την αρχιτεκτονική της.

Παλαιόχωρα Κύθηρα
Γενική άποψη του αρχαιολογικού χώρου με τα βυζαντινά τείχη, τις εκκλησίες ανάμεσα σε πλούσιο φυσικό περιβάλλον.

Αξιοθέατα

Το κάστρο της Παλαιόχωρας χτισμένο στην κορυφή του λόφου, ανάμεσα σε απόκρημνα φαράγγια προσφέρει πανοραμική θέα που κόβει την ανάσα, αγναντεύοντας το νησί και το απέραντο γαλάζιο.
Τα βυζαντινά τείχη σώζονται σε μεγάλο βαθμό και περιβάλλουν την παλιά πολιτεία μαρτυρώντας την παλιά ακμή και την οχυρωματική της σημασία.
Η πόλη διαθέτει αρκετές βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες, όπως η εκκλησία του Αγίου Θεοδώρου και η εκκλησία της Παναγίας της Φανερωμένης, που κοσμούν την πόλη με την αρχιτεκτονική και τις τοιχογραφίες τους.
Σώζονται ερείπια αρχοντικών από την εποχή της ακμής και συνεχίζουν να μαρτυρούν τον πλούτο και την αίγλη που κάποτε γέμιζε τα σοκάκια της Παλαιόχωρας.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων φιλοξενεί ευρήματα από την Παλαιόχωρα και άλλες περιοχές του νησιού.

Χρήσιμες πληροφορίες

Το κάστρο και τα τείχη της πόλης είναι ανοιχτά στους επισκέπτες όλη την ημέρα, η είσοδος είναι δωρεάν.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων είναι ανοιχτό από Τρίτη έως Κυριακή, 08:00 – 15:00.

Η Παλαιόχωρα είναι ένα ιδανικό μέρος για όσους ενδιαφέρονται για την ιστορία των Κυθήρων, τον πολιτισμό και την αρχιτεκτονική. Είναι ένα πανέμορφο μέρος με εκπληκτική θέα και αξίζει οπωσδήποτε να το επισκεφθείτε.

Compare listings

Compare